Wonderwel Projecten

De projecten van Wonderwel zijn avontuurlijk, nodigen uit tot meedoen en roepen verwondering op. Ze gaan terug naar de oorsprong en richten zich op de toekomst.

Avontuur

De verhalen van Wonderwel gaan over basisvoorzieningen als water, voedsel, energie en afval. Vandaag de dag draaien we de kraan open om te drinken, gebruiken elektriciteit zonder het te weten en gaan ervan uit dat er elke dag eten in de supermarkt ligt. Dat dit zo vanzelfsprekend is geworden komt door hard werkende mensen uit het verleden. Met veel doorzettingsvermogen en vernieuwingsdrift zijn de dagelijkse voorzieningen tot stand gebracht. De vraag komt op van hoe hebben ze dat in het verleden voor elkaar gekregen, hoe doen we dat vandaag de dag en hoe gaan we dat in de toekomst doen? Deze vragen gaan over het avontuur mens.

Meedoen

In de projecten van Wonderwel worden kinderen en volwassenen uitgenodigd om mee te doen. Meewerken op een boerderij en in de polder zijn voorbeelden van ervaringen waar kinderen later op terug kunnen vallen wanneer zij verantwoordelijk zijn voor hun omgeving. Volwassenen worden aangesproken hun talenten te gebruiken voor de instandhouding van de dagelijkse basisvoorzieningen. Steeds is de vraag: ‘hoe worden mensen van toeschouwer deelnemer?’.

Oorsprong

Alles wat er wordt geconsumeerd is ergens op aarde ontstaan. Teruggaan naar die oorsprong is vaak leuk en verassend. In een stal met in de neus de geur van verse mest koeien voeren en een boer en boerin spreken is voor veel mensen een bijzondere ervaring. Maar ook het inzicht hoe mensen vroeger een natuurkracht als elektriciteit naar hun hand hebben gezet geeft verwondering en trots. Elektriciteit is een kracht die altijd aanwezig is in de natuur en die nu niet meer weg te denken is uit ons dagelijkse leven.

Verwondering

Het functioneren van de natuur is een wonder. Om de natuur te begrijpen hebben we in de loop der eeuwen dat wonder in steeds kleinere stukjes gehakt. Deze stukjes noemen we kennis. De stukjes zijn nu zo klein geworden dat er een behoefte is ontstaan om de natuur weer als geheel te ervaren. Verwondering kun je het moment noemen wanneer dat gebeurt. Dit gevoel is voor jonge kinderen heel vormend. Juist ook omdat de verwondering een kinderkwaliteit is en de wereld voor hen nog één geheel is. Kennis is pas zinvol als het op dat gevoel kan landen.

Toekomst

Door interesse op te roepen voor de processen van het dagelijkse overleven ontstaat inzicht hoe deze werken. Het is indrukwekkend om te ervaren hoe ze allemaal puur natuur zijn en met elkaar samenhangen. De aarde bijvoorbeeld is zelf een grote magneet en zonder magnetisme is er geen dynamo en zonder dynamo is er geen elektriciteit, zonder elektriciteit geen werkende pompen, zonder pompen geen drinkwater of droge polders, zonder polders geen voedsel en ga zo maar verder. Het geeft aan hoe wij op dit moment afhankelijk zijn van onze omgeving. Deze inzichten zijn een eerste voorwaarde om betrokken te raken bij komende uitdagingen en dilemma’s. Zo kan iedereen zelf verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst.