Wonderwel Boek + Campagne

Het afgelopen jaar (2012 /2013) heb ik samen met anderen een boek gemaakt over het Wonderwel onderwerp. Hierbij gaan natuur en techniek hand in hand. Het boek gaat over hoe het praktisch functioneren van onze huishoudens mogelijk is door een paar wonderlijke natuurwetten. Zo kan het drinkwater uit de kraan wel eens in de veldfles van Napoleon hebben gezeten en worden drollen opgegeten door kleine beestjes (bacteriën). Andere bacteriën maken van ons GFT afval biogas, waarop ze weer auto’s laten rijden. De titel van het boek is: Wonderwel – over drinkwater, drollen en draaiende magneten.

Ik ben er trots op hoe mensen in het verleden met veel doorzettingsvermogen en inventiviteit, voorzieningen als elektriciteit, riool, drinkwater en afvalverwerking hebben opgebouwd. En hoe we deze vandaag de dag leveren. Met het boek wil ik in die traditie gaan staan en kinderen en volwassenen betrekken bij hoe we dat in de toekomst gaan doen. De titel van het boek is: ‘Wonderwel – over drinkwater, drollen en draaiende magneten’.

Op zondag 15 september start de Wonderwel Campagne. Die dag vindt het eerste Wonderwel Evenement plaats op natuurspeeltuin Het Woeste Westen. Het Woeste Westen ligt in het Amsterdamse Westerpark. De directeur van Waternet de heer Roelof Kruize zal dan het eerste Wonderwelboek krijgen aangeboden. Hiermee willen wij hem in het zonnetje zetten voor zijn jarenlange inspanningen voor de Amsterdammers op het gebied van drinkwater, riool en waterkering.

Op die dag is er veel te doen voor kinderen: graan malen en brood bakken, zelf gas maken, eigen drol draaien, van afval kunst maken, veen steken en nog veel meer. De activiteiten hebben te maken met de onderwerpen uit het boek.

De Alwetoloog geeft antwoord op al je wonderwel-vragen

De Campagne wordt ondersteund door de website www.wonderwel.nu. In de campagne gaan we op zoek naar dilemma’s over hoe we de voorzieningen in de toekomst in stand kunnen blijven houden. Via de website kan iedereen meedenken en doen. Ook kunnen er vragen worden gesteld aan de Alwetoloog, die we in het boek leren kennen.