Vereniging Boerenstadswens

Samen met Gaston Remmers heb ik eind 2006 de Vereniging Boerenstadswens opgericht www.boerenstadswens.nl. Het doel is om een betekenisvolle relatie te ontwikkelen tussen Amsterdamse stedelingen en de boeren en het land rond de stad. Veel leden in het begin waren ouders met jonge kinderen die graag hun kinderen wilden laten proeven van het leven op de boerderij. Dieren, seizoenen en allerlei groei- en bloei processen kunnen zeer vormend zijn voor kinderen.

Logo Boerenstadswens

De eerste jaren organiseerden we vaak op een zaterdag- of zondagmiddag uitstapjes naar verschillende Amsterdamse boerderijen. Lekker kletsen in de stal met de boer en boerin en slootje springen in het weiland was genoeg. De meesten van ons vertrokken daarna met een brede glimlach op het gezicht weer de stad in. Daarnaast organiseerden we begin 2007, midden in de winter een streekmaaltijd, waarbij de producten alleen hun oorsprong rond Amsterdam mochten hebben. Vooraf bietensoep, daarna een heerlijke quiche met geroosterde aardappeltjes en toe ijs van de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos. Niemand had verwacht dat we in de winter zo’n heerlijke maaltijd uit de streek zouden kunnen eten.

In 2008 heb ik als lid van de vereniging het initiatief genomen tot de Boerderijeducatie Amsterdam www.boerderijeducatie-amsterdam.nl. Met dit project kunnen kinderen binnen schooltijd een dag meewerken op een Amsterdamse boerderij. Zo leggen de kinderen de relatie tussen het boerenwerk op het land en het dagelijks eten op hun bord. Boeren, docenten en kinderen zijn blij met de geboden mogelijkheden. Boeren vinden het leuk om kinderen wegwijs te maken op hun boerderij. Docenten zeggen dat de stof door belevend leren beter beklijft en kinderen willen vaak niet meer weg als de bus ze weer komt ophalen.

Op dit moment is de vereniging Boerenstadswens onderdeel geworden van een groot netwerk in Amsterdam waarbij het o.a. gaat over moestuinen en sociale cohesie, stadslandbouw en het zelf kunnen voorzien van de regio.