Streekmaaltijd Tuinen van West

Samen met de Gemeente Amsterdam en het ministerie van Landbouw neemt Wonderwel deel aan het Innovatietraject Stadslandbouw Tuinen van West. De vraag is hoe de behoefte van de stad kan worden aangesloten op het aanbod van de boeren in dit gebied. Veel kinderen worden te dik en hebben geen idee meer waar hun eten groeit. Dit terwijl er om de hoek bij hen boeren zitten waar kinderen kunnen meewerken en op een boerderij kunnen ervaren wat er allemaal te doen is.

Op zondag 27 september 2009 hebben we een streekmaaltijd georganiseerd op een boerderij aan de Osdorperweg 685. We verzamelden die dag om 11.00 uur in de ochtend op de boerderij. Met verschillende ploegen trokken we het gebied in. Dit gebeurde per fiets met fietstassen en te voet met rugzakken. Bij verschillende boeren en tuinders mochten we zelf oogsten. De oogst werd naar de boerderij gebracht en onder begeleiding van een drietal koks werd er ‘s middags een heerlijk maal bereid. Daarna werd deze streekmaaltijd samen opgegeten met als motto: ‘Hoe proeven de Tuinen van West’? De maaltijd was een groot succes. Met prachtig weer, heerlijk vers eten en veel mensen aan een lange tafel was het net Italië in stadsdeel Osdorp.

Voortbordurend op dit onderwerp organiseert Wonderwel samen met andere partijen in het voorjaar van 2012 een Lentefeest in de Tuinen van West. Het plan is dat kinderen met hun ouders langs plekken fietsen waar voedsel wordt verbouwd en de polder wordt beheerd. Op die locaties kunnen kinderen de boer en boerin helpen met het werk op het land. Ook kunnen ze bij het gemaal van de polder water van laag naar hoog brengen. Zo kunnen kinderen tijdens het feest ervaren dat een goede waterhuishouding in de polder belangrijk is omdat alleen dan voedsel kan worden verbouwd door de boeren in het gebied.