In het voor- en najaar van 2011 zijn er negen groepen 5 en 6 van basisscholen uit Amsterdam West de Westerparkpolder ingetrokken. Van te voren kregen de leerlingen uitleg op school over hoe het Westerpark als polder functioneert. Dit aan de hand van de Schatkaart Westerparkpolder.
Ze begonnen de polderdag bij het gemaal aan de Haarlemmerweg. Daar werd de groep in drieën gedeeld voor verschillende oefeningen. Zo sjouwden de kinderen emmers water van laag naar hoog, werd het hoogteverschil voor en na het gemaal (de pomp) gemeten en zochten ze de buizen onder de grond. Deze buizen heten duikers en verbinden de sloten met elkaar. Als de pomp gaat malen stroomt zo van alle verbonden sloten water naar het gemaal.
Daarna op naar de natuurspeeltuin het Woeste Westen die midden in deze polder ligt. Hier bouwden ze dijken en namen de beroemde Spaarndammerdijk de maat. Veenboringen en sloten schoonmaken hoorden ook tot het programma en tussen de middag bakten ze brood boven een kampvuur. Aan het einde van de dag vertrokken de leerlingen en docenten moe en voldaan weer naar school.
Wat een goede manier van leren zeiden veel docenten: ‘ De stof blijft beter hangen door de combinatie van lekker buiten doen en toegepast leren’.
Voor een uitgebreid verslag (+video) klik hier.